Körmöd formája és színe számtalan dolgot árul el egy adott személy egészségi állapotáról és a táplálkozási szokásairól.

Ha a körmeidre nézel, ne csak az jusson eszedbe, hogy mikor kell legközelebb felkeresnünk egy pedikűröst, vagy manikűröst.

1. Fehér és fakó színű körmök

A körmök fakó színe az alacsony vörösvérsejtszám egyik tipikus tünete.

Emellett májproblémákat, cukorbetegséget, szívproblémát, pajzsmirigy túlműködést is jelezhet olykor, illetve tápanyag hiányt, vagyis hogy az étrendünk minőségével, mennyiségével is van probléma. 

Terry-féle körmökről beszélhetünk, amennyiben szinte teljesen fehérek és egyedül egy vékony rózsaszín sáv húzódik a körmeink végén. 

Ez egyeseknél az időskori öregedés miatt alakul ki, de cukorbetegséget, illetve vese-, máj- vagy szívbetegséget is gyakran jelezhet.

2. Sárgás színű körmök

Ha a körmeid vastagabbak a megszokottnál, sárgás színű és lassan nő, akkor ez gyakran valamilyen tüdőbetegségre utalhat.

sárga köröm szindróma például a krónikus bronchitisegyik jele lehet olykor, de ez a fajta elszíneződés is utalhat általában pajzsmirigy zavarokra.

3. Piros színű körömágyak

A látványosan piros körömágyak gyakran szívbetegségre utalhatnak – amennyiben ezt a tünetet tapasztaljuk, mindenképpen keressük fel orvosunkat.

4. Kékes-lilás színű körmök

A bőr, illetve a körmök kékes-lilás elszíneződését az orvosok cianózisnak nevezik. 

Olyankor alakulhat ki, ha a vörösvérsejtek nem hordoznak elég oxigént, a szén-dioxid aránya pedig drasztikusan megnő. Az orvosnak ilyenkor meg kell vizsgálnia: a szív, a tüdő, a vérsejtek és az erek megfelelő működését.

5. Barázdák a körmök felületén

A „Beau”vonalak, mélyedések a köröm növekedési zavarát jelzik. Egy krónikus betegség, a körmöt érő komolyabb sérülés vagy tartósan fennálló kalciumhiány válthatja ki.

6. „Kanalas” körmök

Amennyiben a köröm középen elvékonyodik és lehajlik, egy kanál alakjára emlékeztetően, akkor valamilyen pajzsmirigy-alul működést, szívbetegséget, illetve vashiányt jelezhet. 

7. Hasadások és apró lyukak a körmökön

A pikkelysömör (psoriasis) első jelei a körmön jelentkezhetnek, repedéseket és kisebb mélyedéseket hozva létre rajtuk. Pajzsmirigygondok, ízületi gyulladás, szintén okozhat ilyen tüneteket.

8. Foltok és sötét vonalak a köröm alatt

Általában a köröm alatti lilás-feketés folt valamilyen bevérzés következménye szokott lenni. De ha a körömmel együtt nem nő le, akkor mindenképpen keressünk fel bőrgyógyászt, ugyanis könnyen lehet, hogy melanoma tünetét fedeztük fel.

9. Leváló körmök a körömágyról

Egészséges állapotban a körmök a körömágyon szorosan helyezkednek el, de személyeknél azonban eltávolodnak és lazán leválnak. Ennek egyik leggyakoribb oka, hogy a körmöt túl nagyra hagytuk megnőni!

Amennyiben mindegyik körömnél megfigyelhető ez a jelenség, nagy valószínűséggel valamilyen betegség, például a már említett pajzsmirigyprobléma, psoriasis állhat a háttérben. 

Pedikűr: +36/70-948-6003